Nyt jaan kanssanne tädiltäni saadun leipäohjeen, joka on saavuttanut suuren suosion ainakin meidän suvussa. Kuva on siskoni leipomasta leivästä ja vaihdan paremman kuvan koko leivästä, kunhan saan itse kokeiltua tätä. Olen maistanutleipää ja se on kyllä hyvvää!
Resepti:
1 litra haaleaa vettä
hiivapala
3dl kaurahiutaleita
2rkl suolaa
n. 1.3 kg jauhoja
Juuri
pitää tehdä n. 12h aikaisemmin, eli vaikka illalla laittaa yön yli
muhimaan tai aamulla iltaa varten. 1 litra haaleaa vettä, nokare
(sormenpäänkokonen pala) hiivaa ja 3dl kaurahiutaleita. Nämä
leivinliinan alle yöksi muhimaan.
Aamulla tuohon juureen
lisätään loput hiivapalasta ja pari tasapääruokalusikallista suolaa,
vehnäjauhoja n. 1,3kg. Tehdään sellainen taikina, joka ei ole mikään
kova kiinteä pulla vaan aika pehmeä, olematta kuitenkaan löysä! Siis
puolinapakka tavara, jonka voi pyöräyttää pellille mihin muotoon haluaa.
Sitten taikina jätetään kulhoon leivinliinan alle 30 min kohoamaan. Ripota jauhoja pinnalle, ettei kuoretu.
Tämän
jälkeen kaadetaan taikina pellille, jossa on leivinpaperi, jolle on
ripoteltu jauhoja. Levitetään taikina pellille kauttaaltaan ja taas
ripotellaan jauhoa pinnalle. Annetaan kohota 30 min. Sitten pistellään
taikinaan haarukalla reikiä ja laitetaan uuniin yhdeksi tunniksi
paistumaan 200 asteeseen.
Jos haluat rapean kuoren, sammuta lämpö ja anna leivän muhia uunissa 15 min.
Sitten onkin herkuttelun aika, ja voi että se on HYVÄÄ!
Eikä sisällä rasvaa eikä maitoa!
Kommentit